TJ FS NAPAJEDLA – SK SLOVÁCKÁ VIKTORIA BOJKOVICE  2 : 0 (1:0)

5. kolo I. A tř. mužů, sk. B – sobota 2. září 2017 od 16,00 hod.

Branky:   30´ R. Bůžek, 90´ M. Bejtkovský

Rozhodčí:   J. Tomanec – V. Mitáček, J. Zapletal

Delegát KFS Zlín:   P. Bělunek

ŽK:   1 : 1  (85´ K. Havránek –76´ M. Miča)

Rohy:  9 : 6

Diváci:  100

Sestava Napajedel: P. Chvojka – P. Koutník, M. Drga, J. Roubal, M. Holomek – K. Havránek (86´ D. Brauner), J. Laciga, A. Kozubík (69´ M. Bejtkovský), R. Bůžek (79´ O. Haša) – D. Vondráček (59´ M. Bartoš), R. Foral. Připraven: T. Bláha. Trenér: R. Leitner.

Sestava Bojkovic: F. Urbánek – L. Holík, M. Jančařík (69´ P. Martinec), M. Varga, J. Zýka (52´ A. Kalina) –  V. Dolina, M. Miča, D. Vacula, D. Slavíček (84´ M. Lekeš) –  P. Naňák, P. Gago. Trenér: D. Vacula.

Po týdnech váhání domácí lodivod R. Leitner konečně v Napajedlech pozvedl stavidla a z pomalu už tlících stojatých vod začala rázem vyvěrat dravá bystřina. Už dlouho se u břehů Moravy nehrál tak ofenzívní fotbal, což s povděkem kvitovala i nenápadně řídnoucí tribuna. Značný podíl na této zázračné proměně mělo určitě i zařazení dorostence D. Vondráčka do útočné vozby, kde mu v četných útočných výpadech ze zálohy vydatně pomáhal hlavně K. Havránek. Z prostoru od hlavního vchodu po časomíru si tak tato dvojice ihned vytvořila pomyslnou sprinterskou dráhu, na níž střídavě až téměř do úmoru zle proháněli zejména levého obránce Zýku. Ale ani hosté s omilostněným kapitánem M. Vargou v obraně nehodlali hrát druhé housle a především střelecky disponovaný P. Gago se od prvních chvil usilovně pokoušel navázat na svůj hattrick z předchozího kola.

Jako první se do zakončení už po pár sekundách dostal A. Kozubík, po zranění však v nohou ještě dynamit nemá a Urbánka nerozhodil. To na opačné straně v 5´ hbitý P. Gago z úhlu už Chvojku vyhlásit stav ohrožení přinutil. O dvě minuty později mladý D. Vondráček hezkou kolmicí vyslal do nájezdu R. Forala, ten však levačkou po zemi bránu minul. V 11´ po vyčerpávajícím sprintu K. Havránek ještě z posledních sil přihrál R. Foralovi, ten pak prodloužil lépe postavenému D. Vondráčkovi, který ale technickou střelu nasměroval pouze do břevna. Na tuto šanci hosté odpověděli stejnou mincí okamžitě. Tu hrající kouč D. Vacula chytře připravil P. Gagovi, vybíhající P. Chvojka ale jeho střele levačkou do sítě projít nedovolil. V 17´ po pěkné uličce R. Bůžka zabránil R. Foralovi skórovat včasným vyběhnutím i hostující gólman. Šanci si pak domácí vypracovali i v 27´ po dalším úniku K. Havránka, osamocený R. Foral před brankářem však míč nezasáhl dobře. Fatra však svůj tlak dokázala zužitkovat už krátce po  půlhodině hry, kdy J. Laciga z rohového kopu posadil míč  na hlavu R. Bůžka a ten koníkem k pravé tyči poprvé překonal bezmocného Urbánka – 1 : 0! Povzbuzená Napajedla pokračovala v náporu, ovšem musela si hlídat i zadní vrátka, kterými se snažil opakovaně procházet zejména průbojný P. Gago. Uklidnit domácí mohl už ve 37´ K. Havránek, jemuž se J. Zýka opět jen díval na záda, také on však své slibné sólo pokazil střelou vedle. Vzápětí se po promyšlené kombinaci J. Lacigy s R. Foralem do šance na hranici malého vápna prodral i D. Vondráček, tísněn však už střílel bez razance. Ve 40´ si na Lacigův rohový kop zezadu naběhl i obránce P. Koutník, jeho prudká hlavička však břevno o pár decimetrů přeletěla. Krátce poté se obranou soupeře na levé straně proháčkoval J. Laciga a skvěle nabil i R. Bůžkovi, tomu ale střela nesedla po chuti a svůj gólový účet si už nenavýšil. Když těsně před přestávkou po nepříjemném závaru před Chvojkou uchránil domácím čisté konto i stoper M. Drga, spokojené publikum mohlo potleskem aktéry vyprovodit do šaten.

Také druhá půle nabídla otevřený a na brankové příležitosti bohatý program. Už během úvodních dvou minut se dvakrát za sebou před Urbánka dostal R. Foral, s koncovkou však byl zase na štíru. V 51´ po dalším domácím rohu prudce ze skrumáže vypálil A. Kozubík, ale natáhl jen síť ochrannou. O pár minut později si přímo před střídačkami rázně o dospělácké ostruhy řekl D. Vondráček, jenž s mladickou drzostí i důrazem odvážně poškádlil matadora M. Vargu, naštěstí oboustranně v duchu fair-play. Zhruba po hodině očividně převzali herní taktovku oba velezkušení špílmachři – domácí J. Laciga a hostující D. Vacula, kteří se strojovou pravidelností své spoluhráče vpředu začali zásobovat kvalitními balóny. Nejdříve se v obrovské příležitosti znovu ocitl K. Havránek, místo střely však zvolil asi nadbytečnou přihrávku pokrytému R. Foralovi a bylo po šanci. Vzápětí se po další Lacigově parádě sám na gólmana až od půlky hřiště sunul i R. Foral, trefil však jen jeho nohy. Když na opačné straně v 63´ bravurní robinzonádou P. Chvojka vytáhl D. Vaculovi ze šibenice jeho přesně mířenou standardku a hned nato po rohovém kopu v obdobném stylu zabránil jistému gólu i P. Gagovi, odstartoval tím mimoděk sérii fantastických zákroků, hodných brankářů světového formátu. Domácí totiž, jak už se bohužel stalo zvykem, v této fázi polevili a Viktoria vycítila příležitost k obratu. V 69´ stálo při Fatře štěstí, když po Koutníkově kiksu V. Dolina svůj nájezd zleva unáhleně poslal mimo. V 74´ se poprvé svým typickým obranným zákrokem blýskl i M. Holomek, jenž ve skluzu na hranici šestnáctky zastavil unikajícího dorostence P. Martince. Za další tři minuty zbaštil P. Koutník Naňákovu zasekávačku a P. Chvojka pak reflexivně P. Gagovi zmařil další tutovku i z malého vápna. Ve snaze zápas rozhodnout se domácí v závěru přece ještě vzchopili a v 83´ se K. Havránek po Lacigově výzvě znovu sám řítil až před brankáře, znovu však nezvolil šťastně a místo přiťuknutí volnému Bartošovi se Urbánka pokusil propálit, ale bezvýsledně. Krátce po něm J. Laciga vyslal do úniku po pravé straně i P. Koutníka, gólman Bojkovic však měl navrch i tentokrát. Tři minuty před vypršením řádné hrací doby všem zatrnulo, když se osamocený směrem k Chvojkovi znovu vydal kanonýr P. Gago, vracející se M. Holomek však brilantně čistým skluzem už ve velkém vápně v poslední chvíli sebral velkou šanci i jemu. Neúnavný P. Gago se však následně přece jen k zakončení dostal, ovšem k velké úlevě domácích z úhlu napálil jen břevno. I trenér R. Leitner si pořádně oddechl a bezděky přitom utrousil: „Chvojkovi by snad měli v Napajedlech postavit pomník…“. Od hrozících infarktů v napajedelských řadách nakonec všechny vysvobodil až střídající M. Bejtkovský, kterého chladnokrevnou uličkou mezi obránce do brejku vyslal další náhradník M. Bartoš. Uzdravený lišák s 6 na zádech se neukvapil a z těžkého úhlu s přehledem zpečetil zaslouženou tříbodovou výhru Napajedel – 2 : 0! Na desátý pokus…

Jaroslav Hastík

Další výsledky 5. kola:

Fryšták – Ořechov 1 : 3, Jaroslavice – Žalkovice 4 : 2, Viktoria Otrokovice B – Dolní Němčí 2 : 1, Buchlovice – Osvětimany 1 : 3, Nedachlebice – Skaštice 0 : 7, Nivnice – Koryčany 1 : 3.