TJ SOKOL OŘECHOV – TJ FS NAPAJEDLA   1 : 2p.  (1 : 0)

                              

3. kolo I. A tř. mužů, sk. B – sobota 18. srpna 2018 od 17:00 hod.

Branky:   44´ J. Kowalík – 91´ D. Bartoň

Rozhodčí:    F. Schnürmacher  – V. Mitáček, M. Zicháček                                  

ŽK:    0 : 3 (38´ O. Haša, 75´ P. Koutník, 87´ K. Saibert)

Rohy:    4 : 4

Diváci:   30

Sestava Ořechova:   R. Kuriál – M. Hlúpik, R. Trlida, J. Rezek, P. Březina – L. Řepa (67´ A. Zukič), S. Malůš, D. Váňa, J. Kolářík – J. Kowalík (79´ J. Ferdan), J. Jüstel (84´ R. Krys).  Připraveni:   P. Barcuch, M. Pavlíček, L. Sklenka, D. Sklenka. Trenér:  P. Barcuch. Vedoucí mužstva:  Z. Andrýsek.

Sestava Napajedel:  J. Balážik – P. Koutník, M. Drga, A. Simerský, M. Holomek – K. Saibert, O. Haša (77´ T. Gabrhelík), R. Foral, R. Bůžek – D. Bartoň, D. Brauner (46´ M. Hudák). Připraveni:  L. Koutník, P. Kolář. Trenér: J. Pospíšil. Vedoucí mužstva: J. Lysoněk.

Hřiště v Ořechově bohužel nemá funkční zavlažování, a tak jeho proschlý a tvrdý svršek víc než  trávník připomínal zažloutlou mongolskou step. Není divu, že na takovém povrchu hrát kvalitní fotbal téměř nelze. Ale důsledek liknavého přístupu jeho vlastníků i letošního dlouhého období bez deště byl pro oba soupeře, kteří v úvodu sezóny bodovali naplno, stejný. Kupodivu se s nástrahami terénu od začátku lépe vyrovnávali hosté, ačkoli jsou ze své domoviny u Moravy navyklí na šťavnatý pažit…

Už v 6´ na pravé straně dravý D. Bartoň vybojoval míč a do šestnáctky nabil R. Bůžkovi, tomu však míč vůbec nesedl. Vzápětí do velkého vápna až od poloviny hřiště pronikl D. Brauner, jeho střelu však domácí obrana stačila ještě zablokovat. V 10´ se po chybném Hlúpikově rozehrávce o střelu z dálky pokusil i R. Foral, mířidla ho však zradila. O dvě minuty domácího obránce napodobil i napajedelský bek M. Holomek, následný brejk však S. Malůš do zakončení nedotáhl. Po tomto nadějném entrée se hra začala utápět v oboustranných nepřesnostech a ve 25´ se po zmatcích před Balážikem hlavní arbitr Schnürmacher rozhodl zápas na 8 minut přerušit, aby se hráči nejen osvěžili, ale mohlo být i  přelajnováno brankoviště, které jaksi zmizelo…I po této nadmíru dlouhé pauze si herní iniciativu ponechali hosté. Ve 38´ pozorný Březina jen špičkou kopačky zabránil, aby na našlápnutého K. Saiberta neprošla dobře míněná kolmice D. Braunera. Převaha žlutozelených byla v těchto pasážích patrná a vzápětí měla být korunována i pokutovým kopem, který však po evidentním faulu na D. Bartoně v malém vápně k velké nelibosti hostujícího týmu odpískána nebyla. Ve 42´ se v rohu hřiště K. Saibert vymanil z držení domácího obránce a přesně odcentroval na bližší tyč, nepovedená hlavička D. Bartoně však skončila až v zahrádce místní školky. Ve 45´ A. Simerský poblíž středového kruhu neprotlačil soupeře a do opuštěného prostoru za ním zčistajasna vyrazil dosud skoro neviditelný J. Kowalík. Přestože se mu na hrbolech nečekaně podlomila noha, byl u míče dřív, než vybíhající J. Balážik a v takových situacích se i po čtyřicítce obvykle nemýlí – 1 : 0! Gól z čistého nebe nakopl svěřence J. Pospíšila do vyšších obrátek a ještě než hlasatel stačil oznámit jeho autora, D. Bartoň z dobrých 20 metrů napálil vnitřní část pravé tyče za bezmocným Kuriálem. O minutu později se z hranice velkého čtverce téměř do stejného místa ocelové konstrukce trefil i R. Bůžek a do černého míč zblízka nedopravil ani dorážející D. Bartoň.

Na frustrující vývoj zareagoval napajedelský kouč J. Pospíšil nasazením žolíka M. Hudáka ihned po obrátce. Více než metrákový forvard Fatry to z Berlína přes Zlín, kde byl účastníkem svatebního veselí, sice do místa utkání vzal až přes Velký Ořechov a jen taktak stihl úvodní hvizd, okamžitě po svém nástupu však dokázal vrazit ostrý klín mezi dosud skálopevnou  dvojici domácích stoperů Trlida – Rezek. V 54´ po rohovém kopu mohl i z jeho kil v brankovém území soupeře těžit stoper A. Simerský, přetažený centr však mezi tyče neumístil. Až v 68´ se ojediněle k Balážikově svatyni přiblížili i hráči Sokola, po Koutníkově promáchnutí však J. Kolářík z 15 metrů zakončoval jen chabě. Domácí následně zahrozili i brejkem své mladé posily J. Jüstela, jenž okamžitě využil nesrozumitelného verdiktu sudího a rázem vnikl až do velkého vápna, vracející A. Simerský mu však jeho střelu z úhlu skluzem stačil odvrátit na roh. Zoufalí hosté zmobilizovali zbytky sil a ještě v 90´ měl navrátilec M. Hudák dvakrát za sebou možnost alespoň vyrovnat, parádní centr P. Koutníka zprava však hlavou jen lízl a následné repete R. Bůžka z opačné strany v záklonu volejem nasměroval do ochranné sítě. Když už se zdálo, že „ořechovské prokletí“ bude mít pro Fatru už třetí hořské pokračování, R. Foral v první minutě nastavení rozehrál roh nakrátko K. Saibertovi, jehož přesný centr našel u zadní tyče zcela volného D. Bartoně, jenž si dal tentokrát záležet a pověsil balón do šibenice – 1 : 1! První napajedelský gól v síti tohoto soupeře po 270 odehraných minutách povzbudil Napajedelské i do penaltového rozstřelu, v němž prokázali nejenom potřebný klid a kopací techniku, ale i větší vůli po dalším bodu navíc. Naprosto zaslouženému!

Rekapitulace pokutových kopů:  J. Rezek 0 : 0, K. Saibert 0 : 1, R. Trlida 1 : 1, M. Drga 1 : 2, P. Březina 2 : 2, R. Foral 2 : 3, S. Malůš 3 : 3, M. Hudák 3 : 3, J. Kolářík 4 : 3, P. Koutník 4 : 4, A. Zukič 4 : 4, R. Bůžek 4 : 5.

Další výsledky 3. kola:  Osvětimany – Dol. Němčí 4 : 1, Vikt. Otrokovice B – Újezdec 3 : 2p. Nivnice – Buchlovice 3 : 2, Bojkovice – Koryčany 4 : 1, Žalkovice – Kvasice 0 : 3, Nedachlebice – Kunovice 4 : 5p.

Jaroslav Hastík